ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙ

To Έθιμο του Διαγωνισμού χαρταετού στο Πεταλίδι

Ξεκίνησε από τις Απόκριες του 2003, ύστερα από πρρωτοβουλία του Δημάρχου, κ Ηλία Κουτσοδημητρόπουλου και συνεχίστηκε αδιάλειπτα μέχρι το 2010. Τον διαγωνισμό οργάνωνε ο Δήμος Πεταλιδίου με τρία έπαθλα για τους νικητές. Οι χαρταετοί ήταν χειροποίητοι και υπήρχε επιτροπή αξιολόγησης, που συνήθως την αποτελούσαν οι Διευθυντές των Σχολείων. Κριτήρια επιλογής ήταν η κατασκευή, το θέμα και η επιτυχία του πετάγματος. Ο διαγωνισμός γινόταν στην παραλία  του ΦΑΡΟΥ από τις  9 το πρωί έως και 12: 00΄μ.μ, ακολουθούσε η απονομή των βραβείων  και των αναμνηστικών διπλωμάτων συμμετοχής  σε όλους τους συμμετέχοντες στην κεντρική πλατεία Πεταλιδίου. Στη συνέχεια  ακολουθούσαν τα κούλουμα, δηλαδή η προσφορά φασολάδας και άλλων σαρακοστιανών με τη συνεργασία του Συλλόγου Γυναικών Πεταλιδίου, ενώ όλη η εκδήλωση πλαισιωνόταν με ζωντανή μουσική, χορευτικά και δρώμενα από τις ομάδες του Συλλόγου Γυναικών.

Φέτος η Τοπική Κοινότητα Πεταλιδίου σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου και τον Σύλλογο Γυναικών θα αναβιώσει το έθιμο, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα της παράδοσης και του πολιτισμού μας.

Κράτα το

Εκδήλωση για τους μεγάλους ευεργέτες του Πεταλιδίου

Την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου οργ?νωσε εκδήλωση αφιερωμένη στον ιδρυτή και δωρητή της Δ.Β. Πεταλιδίου, αείμνηστο Χριστόφορο Κουμεντάκο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ιστορική αναφορά σε άλλους μεγάλους ευεργέτες του Πεταλιδίου, όπως τον Νικόλαο Μαυρομιχάλη, ιδρυτή του Πεταλιδίου, τον Δημήτριο Διπλαράκο, δωρητή των εκτάσεων που βρίσκονται κτισμένα τα σχολεία του , Πεταλιδίου, τον Διονύσιο Μαρκόπουλο, ιατρό , ο οποίος στις αρχές του περασμένου αιώνα στάθηκε καταλυτικός παράγοντας στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Μανιατών και ντόπιων κατοίκων στο Πεταλίδι και τον μακαριστό Χρυσόστομο Αλεμάγκο Επίσκοπο Νέας Νότιας Ουαλίας, ο οποίος άφησε μεγάλη  υποτροφία στους μαθητές της Γ΄τάξης του Λυκείου Πεταλιδίου. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης που αφορούσε τους μεγάλους ευεργέτες του Πεταλιδίου έκλεισε με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Πεταλιδίου. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στον Χρ. Κουμεντάκο. Παρουσιάστηκε η ζωή και το έργο του στην τοπική κοινωνία του Πεταλιδίου, καθώς και όλη η προσπάθειά του να ιδρυθεί η Βιβλιοθήκη του Πεταλιδίου. Παράλληλα παρουσιάστηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο μας εμπιστεύτηκαν οι απόγονοί του, οι οποίοι φανερά συγκινημένοι παρακολουθούσαν την εκδήλωση και στο τέλος η ανιψιά του, Δήμητρα Καρανικολοπούλου μοιράστηκε μαζί μας εμπειρίες που έζησε με τον αείμνηστο Κουμεντάκο. Για τον αείμνηστο Κουμεντάκο μίλησε και ο κ. Πανταζόπουλος Πέτρος, Θεολόγος, Νομικός και συγγραφέας, με πλούσιο ερευνητικό έργο γα το Πεταλίδι και την ιστορία του.

Στην ίδια εκδήλωση η Δ.Β. Πεταλιδίου έκοψε και την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, την οποία ευλόγησε ο πατέρας Δημήτριος, για να καλωσορίσει όχι μόνο το νέο χρόνο, αλλά και το νέο πρόσωπο της βιβλιοθήκης, της οποίας πλέον η φιλοσοφία είναι να είναι μια βιβλιοθήκη ανοιχτή στον κόσμο και που δεν θα περιορίσει τις δραστηριότητές της μόνο στο δανεισμό βιβλίων, αλλά και στη δημιουργία εκδηλώσεων που θα στοχεύουν στην προαγωγή του πολιτισμού και της παράδοσης στην  περιοχή μας.

Τέλος η Βιβλιοθήκη τίμησε συμβολικά τη μαθήτρια της Γ΄Λυκείου Πεταλιδίου Μπρέγιαννη Ελένη, ως τη μαθήτρια με τη μεγαλύτερη συχνότητα δανεισμού βιβλίων τα τρία τελευταία χρόνια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος, κ. Τσώνης και  αρκετοί παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων της πυροσβεστικής, εκπρόσωποι του εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου Πεταλιδίου και πλήθος κόσμου.